Aνακοινώσεις

Home/Aνακοινώσεις

Παρουσίαση Βιβλίου “Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής” του Δ. Φλαμούρη Δευτέρα 14/2/2022

2022-01-19T21:59:29+00:00

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών προσκαλεί  τους σπουδαστές, μέλη και φίλους σε μια ξεχωριστή ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακή εκδήλωση, τη Δευτέρα 14/2/2022, στις 18:00, αφιερωμένη στο νέο βιβλίο 

“Το παράδοξο μονοπάτι προς το νόημα της ζωής” του Δρ. Δημήτρη Φλαμούρη, συγγραφέα, θετικό ψυχολόγο και συνεργάτη του Κ.Π.Ε.Π.

(https://youtu.be/_hE7wcpqKKA)

Το πολύ ενδιαφέρον και απολαυστικό  βιβλίο για όλους θα το παρουσιάσουν: η  Δρ. Χατζηνικολάου Σοφία, Τ. Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Επικεφαλής Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο συγγραφέας.

Θα γίνει συζήτηση και θα δοθούν απαντήσεις!

Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το άγχος;

Πώς να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση;

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω  και άλλα …

απαντώνται στο νέο βιβλίο του Δημήτρη Φλαμούρη για  να Ζούμε τη Ζωή μας καλύτερα στην πράξη!!!

Για Δήλωση συμμετοχής πατήστε εδώ:

https://docs.google.com/forms/d/1V5F8iKAAxnLoOLf7wE0SKTJsjUOwL42D1WvpDAakQtA/edit?usp=sharing

2η Καλλιτεχνική Διαδρομή – 11 Δεκεμβρίου 2021 – Θέατρο “Βαβυλωνία” Μονή Λαζαριστών

2021-11-20T22:14:52+00:00

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

2η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2021

(11 Δεκεμβρίου 2021)

Θέατρο «Βαβυλωνία» στη Μονή Λαζαριστών

Μουσείο Ψευδαισθήσεων στα Λαδάδικα

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 15:00 το Σάββατο στις 11-12-2021.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και επισκεπτόμαστε το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στα Λαδάδικα, το συναρπαστικό κόσμο των ψευδαισθήσεων που θα εξιτάρει τις αισθήσεις μας και θα μας εντυπωσιάσει. Είμαστε σίγουροι πως θα βιώσετε μια αξέχαστη, μοναδική, ενδιαφέρουσα οπτική, σωματική και εκπαιδευτική εμπειρία διασκεδάζοντας με αμέτρητες, οπτικές, διαδραστικές και φωτογραφικές ψευδαισθήσεις! Θα απολαύστε την ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας και τη συλλογή με τα ολογράμματα. Πρόκειται για μια ευφυή και παιχνιδιάρικη υπενθύμιση ότι η αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο, συχνά, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση!

Θα διανύσουμε την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (Vortex Tunnel), που θα μας ξετρελάνει και θα μας κάνει να νιώσουμε πως όλα γύρω μας γυρίζουν ενώ θα βρισκόμαστε σε μια στερεή και επίπεδη επιφάνεια! Θα δούμε τα πάνω κάτω στο Περιστρεφόμενο Δωμάτιο (Upside Down Room), θα απελευθερωθούμε στο Δωμάτιο του Απείρου (Infinity Room), θα αψηφήσουμε τους νόμους της βαρύτητας και των διαστάσεων και θα βγάλουμε πολλές φωτογραφίες σε ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΗ ΠΟΖΑ! Μέσα από διασκεδαστικά και εντυπωσιακά τεχνάσματα θα μάθουμε πολλά για την όραση, την αντίληψη, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και την επιστήμη και θα κατανοήσουμε γιατί τα μάτια μας βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να καταλάβει!!!

Το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για κοινωνικές και ψυχαγωγικές περιηγήσεις στον κόσμο των ψευδαισθήσεων που ενθουσιάζει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Στη συνέχεια, καφεδάκι και παρακολούθηση του κορυφαίου θεατρικού έργου του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, «Βαβυλωνία», σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου  στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Η Παράσταση
Στη λοκάντα ενός Χιώτη, στο Ναύπλιο το 1827, ένας Αρβανίτης τραυματίζει έναν Κρητικό και εξαφανίζεται. Το περιστατικό συμβαίνει μετά την επιτυχημένη έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ώρα που Έλληνες από διαφορετικά μέρη, έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και γιορτάζουν τη νίκη. Ένας αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά οι παράξενες ντοπιολαλιές θολώνουν τα γεγονότα με αποτέλεσμα οι ανακρίσεις να οδηγηθούν σε φιάσκο.

Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.  Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.

Συντελεστές του έργου:

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Σκηνικά- Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Χορογράφος: Γιώργος Σοφιανίδης
Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος (Ανατολίτης), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αστυνόμος), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Λογιότατος), Κώστας Ίτσιος (Πελοποννήσιος), Ηλίας Μπερμπέρης (Χιώτης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Λοκαντιέρης), Αλέξανδρος Μούκανος (Αρβανίτης), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Κρητικός), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κύπριος), Λευτέρης Λιθαρής (Γραμματέας αστυνόμου), Γιώργος Σφυρίδης (στρατιώτης).

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 35 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για το Μουσείο και το Θέατρο). Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας. Επιτρέπονται μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο και έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 1/12/2021

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499

Πρώτη Διαδικτυακή Συνάντηση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022

2021-11-06T23:37:04+00:00
Σας ευχαριστούμε για την θερμή_αντάποκριση σας και τη μεγάλη _συμμετοχή σας!
Η πρώτη διαδικτυακή _συνάντηση με την Επικεφαλής, Υπεύθυνους , Συντονιστές & Σπουδαστές του Κ.Π.Ε.Π πραγματοποιήθηκε στις 1 & 3/11/2021.
Την επίσημη έναρξη ξεκίνησε η Dr. Σοφία Χατζηνικολάου αναφέροντας το σκοπό, τους στόχους του Κ.Π.Ε.Π, της στρατηγικής σημασίας συνεργασίες, δράσεις, ημερίδες που θα υλοποιηθούν άμεσα ώστε να παραμένουμε πάντα ΕΝΕΡΓΟΊ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Ευχαριστούμε θερμά για τη μεγάλη, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή τόσο των παλιών όσο και των νέων σπουδαστών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από την Ευρώπη και την Κύπρο.
Άνθρωποι ευαίσθητοι, ανήσυχοι με κοινούς στόχους και κίνητρα, αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης των πραγμάτων και της ζωής, την επιθυμία τους να θέλουν να ενταχθούν σε μια ομάδα, να μοιράζονται αλλά κυρίως αναζητώντας την προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη για την επίτευξη κάθε στόχου μικρού ή μεγάλου.
Σ ένα πολύ όμορφο κλίμα ανταλλάξαμε σκέψεις, εμπειρίες,αλληλεπιδρασαμε, εκφράσεις όπως “το Κ.Π.Ε.Π για μένα είναι ένα παράθυρο στο φως.. ένα παράθυρο στη ζωή” λόγια που μας συγκινούν και μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε.
Επίσης ευχαριστούμε όλους τους αξιόλογους συνεργάτες μας – εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες που καλούνται να προσφέρουν στα μέλη μας έγκυρες και κατασταλαγμένες γνώσεις και προβληματισμούς.
Για δέκατη χρονιά ένα ταξίδι δημιουργίας, δράσης, επικοινωνίας ξεκίνησε.
Το Κ.Π.Ε.Π είναι απλά μια ευκαιρία για κάτι πολύ σπουδαίο στη ζωή σας.
Ελάτε να “σεργιανίσετε” στην γνώση.
Ελάτε σ’ αυτά τα μονοπάτια χωρίς αποστάσεις ή μάσκες και ας λέγονται “εξ αποστάσεως”
Καλή μας ακαδημαϊκή χρονιά!!!!

1η 2021

1η Διαδικτυακή Συνάντηση Εθελοντών “HELP the PEOPLE”

2021-11-06T21:58:48+00:00

Πραγματοποιήθηκε η 1η διαδικτυακή συνάντηση των εθελοντών

του προγράμματος κοινωνικής υποστήριξης HELP the PEOPLE.

 

Η Ακαδημία Εθελοντισμού “HELPHELLAS σε συνεργασία με το Σύλλογο Συμβουλευτικής Coaching Mentoring HCCMA  και το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών ΚΠΕΠ υποδέχτηκαν διαδικτυακά τους πρώτους εθελοντές που συμμετέχουν στο Μητρώο του προγράμματος Κοινωνικής Υποστήριξης ΗΕLP the PEOPLE, προκειμένου να γίνει μία πρώτη γνωριμία και να διαμορφωθεί η αίσθηση μιας πανελλαδικής οικογένειας που συνδέεται μεταξύ της με αισθήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής υποστήριξης για όλους εκείνους που θέλουν και χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Σε αυτή την πρώτη  διαδικτυακή συνάντηση  έγινε μία σύντομη και εφ΄όλης της ύλης παρουσίαση του προγράμματος κοινωνικής υποστήριξης “HELP the PEOPLE”από το Γεν. Δ/ντή της Ακαδημίας Εθελοντισμού κο Γιώργο Γαμπιεράκη καθώς και μία αναφορά για το όραμα και τους στόχους  της  Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS. Ακολούθησε ενημέρωση επίσης από την Πρόεδρο του HCCMA κα Ελίνα Μαξούρα καθώς και αναφορά στη συνεργασία των δύο φορέων. Αξιόλογες συμμετοχές ήταν αυτές της Ψυχολόγου και επικεφαλής του  Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών κας Σοφία Χατζηνικολάου η οποία αναφέρθηκε στην υποστήριξη του προγράμματος στη διαχείριση αιτημάτων από άτομα τρίτης ηλικίας καθώς και στη διαχείριση της απώλειας και πένθους με ένα εξειδικευμένο δίκτυο ψυχολόγων πανελλαδικά.

Επίσης σημαίνουσα ήταν η παρουσίαση της επιστημονικής Υπεύθυνης του προγράμματος ΗELP the PEOPLE, της Ψυχολόγου κας Νάνσυ Νενέρογλου, η οποία μίλησε για τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος καθώς και για τον πρωτοποριακό και κοινωνικά καινοτόμο τρόπο στον τομέα της συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης με διάδραση και προσωπική ζωντανή διαδικτυακή επικοινωνία των επιστημόνων εθελοντών με όσους αιτούνται βοήθεια και υποστήριξη. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ζωντανή συζήτηση και  αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινωνικών εθελοντών από όλη την Ελλάδα καθώς και φίλων, υποστηρικτών αλλά και παρατηρητών οι οποίοι πραγματικά ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα.

Από την πρώτη αυτή διαδικτυακή συνάντηση διαμορφώθηκε ένα κλίμα αισιόδοξης  θετικής προοπτικής  για τις μελλοντικές δράσεις του HELP the PEOPLE  με κύριο άξονα την παροχή  ψυχικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των συνανθρώπων μας σε πολλαπλά επίπεδα και στον τομέα της συμβουλευτικής και της κατ’ οίκον υποστήριξης, τόσο σε θέματα  καθημερινότητας όσο και σε  φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

help the people 1

1η Καλλιτεχνική Διαδρομή – 13 Σεπτεμβρίου 2021 – Θέατρο Γης Θεσσαλονίκη

2021-07-29T20:09:49+00:00

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

1η Καλλιτεχνική Διαδρομή

13 Σεπτεμβρίου 2021

Θέατρο Γης Θεσσαλονίκη

Μαρινέλλα και Μάριος Φραγκούλης Μαζί στο Θέατρο Γης για Μια Μοναδική Μουσική Απόλαυση!!!!

Μία σπάνια ευκαιρία για όσους τυχερούς βρεθούν εκεί, για να χειροκροτήσουν μαζί δύο κορυφαίους ερμηνευτές.

Η μεταξύ του συνεργασία ήταν ευσεβής πόθος για το κοινό, που λατρεύει τον καθένα ξεχωριστά αλλά και τους δύο μαζί και τώρα βρίσκονται επιτέλους μαζί για πρώτη φορά στη σκηνή. Η καλλιτεχνική τους συνύπαρξη ήταν κάτι που το οραματίζονταν και το συζητούσαν για χρόνια.

Πλέον μπορούμε να μιλάμε για την μεγαλύτερη καλλιτεχνική σύμπραξη της χρονιάς, με τραγούδια που αγάπησε όλη η Ελλάδα και μουσικές που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.
Το 
ατελείωτο ρεπερτόριο της Μαρινέλλας, η ασύγκριτη σκηνική της ενέργεια, η αναγνώριση και η εξαιρετική δουλειά του Μάριου Φραγκούλη σε όλο τον κόσμο, αλλά και το πάθος που μοιράζονται και οι δύο για τη δουλειά τους θα κάνει αυτή τη συνεργασία τουλάχιστον………..εκρηκτική!!!!!

Κάθε φορά που η Μαρινέλλα ανεβαίνει στη σκηνή καταλαβαίνει κανείς γιατί θεωρείται η σημαντικότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια, ενώ ο Μάριος Φραγκούλης μας έχει κάνει περήφανους παγκοσμίως για το δρόμο που έχει χαράξει.

Η Μαρινέλλα και ο Μάριος Φραγκούλης δίνουν την χαρά και τη δύναμη στα κοινό τους, με το μοναδικό τους ρεπερτόριο και την ασύγκριτη σκηνική τους ενέργεια, στηρίζοντας έργο του Συλλόγου Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών ΣΤΟΡΓΗ και του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής.

*Ο Σύλλογος Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ» φέτος κλείνει τα 30 χρόνια από την ίδρυση του 1991-2021. Τριάντα χρόνια συμβάλει ουσιαστικά με υπηρεσίες και έργα στη καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου.

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 16:00 τη Δευτέρα στις 13-09-2021.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη, καφεδάκι και παρακολούθηση της εξαιρετικής συναυλίας η  Μαρινέλλα για πρώτη φορά τραγουδά με τον Μάριο Φραγκούλη στο Θέατρο Γης το βράδυ της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2021 στις 21:30 μ.μ. , στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Δάσους σε μία φιλανθρωπική συναυλία.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 45 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για τη συναυλία). Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας και για τις ζώνες θέσεων.

Επιτρέπονται μόνο όσοι έχουν κάνει εμβόλιο και έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή της προηγούμενης μέρας rapidtest.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 16/08/2021

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6947449794

Η κ. Σταυρούλα Χρυσοπούλου Υπεύθυνη Ελλάδος του Κ.Π.Ε.Π.

2021-07-25T10:53:47+00:00

1
Χρυσούλα
Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως τo K.Π.Ε.Π. με απόφαση του Δ.Σ. ορίζει την κ. Σταυρούλα Χρυσοπούλου στη θέση της Υπεύθυνης Ελλάδος του Κ.Π.Ε.Π.
‘Εχει διετελέσει με μεγάλη επιτυχία  στη θέση της Συντονίστριας τμημάτων, Υπεύθυνης  Ανατολικής Μακεδ. & Θράκης, με μεγάλη δράση και άρτια οργάνωση  στην υλοποίηση ημερίδων, δράσεων και εκδηλώσεων.
Με γνώμονα πάντα τη δοτικότητα προς τον συνάθρωπο και την ευγένεια ψυχής παρείχε κάθε υλική ή ηθική υποστήριξη πάντα στον κάθε συντονιστή και σπουδαστή μας.
Είναι χαρά μας που αναλαμβάνει αυτή τη θέση και προσβλέπουμε  στη συνέχεια της συνεργασίας μας για την προώθηση των στόχων  του Κ.Π.Ε.Π.
                                             Από το Δ.Σ. του Κ.Π.Ε.Π.

Πώς η πανδημία του νέου Κορονοϊού Covid -19 άλλαξε τον τρόπο που τελούνται οι αποχαιρετισμοί των δικών μας ανθρώπων

2021-05-21T14:46:04+00:00

Της Χατζηνικολάου Σοφίας, Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Επικεφαλής Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ε.Π.

Η πανδημία του νέου Κορονοϊού Covid -19 έχει οδηγήσει παγκοσμίως τους ανθρώπους σε μία σειρά από πένθη εξαιτίας των απωλειών/θανάτων από το νέο ιό. Είναι επακόλουθο από μια σειρά παραγνωρισμένων και παθογενών  πενθών που βιώνονται σε ψυχικό, κοινωνικό, σωματικό, οικονομικό επίπεδο λόγω της αποσταθεροποίησης όλων των συστημάτων (οικονομικών, υγειονομικών, κοινωνικών), απώλειας των κοινωνικών επαφών,  προσωπικών ελευθεριών, της καθημερινότητά μας και της ασφάλειάς μας. Πρόκειται στην ουσία για μία συλλογική επιδημιολογική, κοινωνική  και ψυχολογική κρίση.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει πολλά πράγματα στη ρουτίνα της καθημερινότητά  μας και οι άνθρωποι καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει, παγκοσμίως, είναι ο τρόπος με τον οποίο τελούνται οι κηδείες. Πλέον, οι περισσότερες τελετές, σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνονται με παρουσία μόνο του ιερέα και των πολύ στενών συγγενών του θανόντος.

Το πένθος είναι μία ψυχική, φυσιολογική διαδικασία που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του πενθούντα για την ομαλή του προσαρμογή στο γεγονός του θανάτου. Για τη διεργασία του πένθους είναι πολύ σημαντική η έκφραση και το μοίρασμα των συναισθημάτων. Οι, κάθε είδους, καταστάσεις αποτροπής από τη συμμετοχή στις τελετές του πένθους για αγαπημένα πρόσωπα συχνά οδηγεί σε περιπεπλεγμένα πένθη.

 • Ο ρόλος των τελετουργιών στη διεργασία του πένθους

Οι τελετές συμβολικά επιτρέπουν την επιβεβαίωση του γεγονότος του θανάτου μέσα στο χρόνο, είναι ένας κοινός συμβολικός τρόπος και τόπος μνημόνευσης, που επιτρέπουν στην αναγνώριση του οριστικού/φυσικού διαχωρισμού από τον νεκρό. Φανταστείτε κάποιον που θεωρείτε αγνοούμενος. Τα σημαντικά του πρόσωπα ίσως ακόμα περιμένουν, ελπίζουν σε ένα θαύμα,  διότι δεν μπήκαν στη διαδικασία του νεκρού σώματος.

Η τελετή της κηδείας είναι ένα σύμβολο πένθους και συμβολίζει την έναρξη του. Το φέρετρο πιστοποιεί στους πενθούντες ότι το αγαπημένο πρόσωπο είναι νεκρό. Οι συμβολισμοί των τελετών βοηθούν στην αποδοχή του μη αναστρέψιμου του θανάτου του εκλιπόντα/ νεκρού.

Η κηδεία είναι μια ξεχωριστή τελετή που γίνεται για το άτομο που έχει πεθάνει.  Είναι μια ευκαιρία να αποχαιρετήσουμε και να δούμε για τελευταία φορά το αγαπημένο μας πρόσωπο. Στην κηδεία μαζευόμαστε όλοι μαζί, φίλοι, γνωστοί και συγγενείς, θυμόμαστε στιγμές που περάσαμε με το άτομο που πέθανε, συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά το αγαπάμε, πόσο θα μας λείψει. Στην πραγματικότητα όμως πραγματοποιούνται για αυτούς που μένουν πίσω, όχι για αυτόν που έφυγε…

Μέσα από τη βίωση μιας κηδείας, μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε το τελευταίο αντίο, το σ΄ αγαπώ, το συγγνώμη στον νεκρό, πράγματα που θέλουμε να πούμε και δεν προλάβαμε.  Στην Ελλάδα μας,  στην αρχή πηγαίνουμε στην εκκλησία προκειμένου να τελεσθεί η νεκρώσιμος ακολουθία, όπου ο ιερέας διαβάζει κάποιες ευχές για το νεκρό και ψέλνει κάποιους ύμνους. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο νεκροταφείο προκειμένου να θάψουμε τον νεκρό.

Ας επανέλθουμε στο  «Τελευταία αντίο»  στην περίοδο  του Covid-19. Δεν είναι ποτέ καλή στιγμή να αποχαιρετήσεις κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο. Κατά τη διάρκεια όμως της πανδημίας, τα δύσκολα του πένθους και ο «τελευταίος ασπασμός και το τελευταίο αντίο» (που στα θύματα του Covid-19 δεν θα δοθεί ποτέ) βαραίνουν ακόμα περισσότερο  τη Θλίψη, το Θυμό, τα Αμέτρητα Γιατί, τον Συσσωρευμένο Πόνο…

Βέβαια έχουν συμβεί και σε περιπτώσεις που κάποιος είναι στο εξωτερικό και δεν μπορεί να παραστεί στην κηδεία  ή να είναι ασθενής… Μόνο που ο COVID-19 είναι πολύ πιο ανάλγητος, πολύ πιο σκληρός. Γιατί στον καιρό της πανδημίας είσαι μια ανάσα κοντά και δεν μπορείς να αποχαιρετήσεις, θέλεις και μπορείς να είσαι και δεν επιτρέπεται!!!

Σε αντιδιαστολή βέβαια, όταν περάσουν  τα χρόνια, ο αποκλεισμός από τον επίσημο τελευταίο αποχαιρετισμό αναπτύσσεται  μέσα μας ένας μηχανισμός άμυνας,  λέγοντας στον εαυτό μας: «Καλύτερα που ήλθαν έτσι τα πράγματα» ή «Μου φαίνεται αδιανόητη η κηδεία σαν ιδέα, με το φέρετρο, με το χώμα, με το άψυχο σώμα. Θα τον  θυμάμαι στα καλύτερά του, διατηρώ τις αναμνήσεις κοιτάζοντας φωτογραφίες  και κρατώ από το παρελθόν αυτά που έδωσε χαρά». Όλα αυτά βέβαια είναι χειρισμοί της λογικής, του συνειδητού μας μέρους.

Γιατί  όταν οι άμυνες υποχωρούν, σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον εαυτό μας, εντελώς αναπάντεχα ίσως μπορεί να δακρύζουμε εσωτερικά ή εξωτερικά, ένας λυγμός να μας κόβει την ανάσα και σκεφτόμαστε ότι δεν τον έκλαψα αρκετά, ο πόνος ζει μέσα μας, ζει  πνιγμένος και ταμπουρωμένος, διότι δεν δώσαμε χώρο και χρόνο γι΄ αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία, την έκφραση των δύσκολων συναισθημάτων, όπου βοηθούν και οι τελετουργίες σε κάθε θρησκεία.

 • Σημαντική η διατήρηση της σύνδεσης με τον ασθενή

Ας ξεκινήσουμε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ένα αγαπημένο και σημαντικό πρόσωπο από τον ιό, μετά από μια πολυήμερη  νοσηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς, χωρίς βέβαια επισκεπτήριο.

«Ξέρεις τι σημαίνει να μην μπορείς ούτε να είσαι έξω από το νοσοκομείο να ρωτήσεις τι κάνει; Να τον δεις έστω φευγαλέα!!! Να ανταλλάξετε ματιές. Να του δηλώσεις την παρουσία σου, Να του πιάσεις το χέρι και να του πεις λόγια παρηγορητικά». Δεν υπάρχει η δυνατότητα της διαζώσης επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και επαφής. Το τελευταίο δια ζώσης αντίο, η διαδικασία του αποχαιρετισμού… Πόσο βοηθά στην προσαρμογή της απώλειας αλλά στην εποχή μας Απαγορεύεται!!!

Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου του νέου Κορονοϊού που επιφέρει την αναγκαστική απομόνωση του ασθενούς από τα κοντινά, αγαπημένα του πρόσωπα, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της οικογένειας στην καθημερινή επικοινωνία/υποστήριξή της στον ασθενή μέσω τηλεφώνου/διαδικτύου. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο πολύτιμος διαμεσολαβητικός ρόλος του προσωπικού υγείας.

Ο ρόλος των ιατρών/νοσηλευτών, θα πρέπει να εντάσσει την ψυχική μέριμνα και φροντίδα ώστε να λειτουργήσουν διαμεσολαβητικά, ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του βαριά άρρωστου ασθενούς (μεταφέροντας λόγια αγάπης, ευχές, σκέψεις) από την οικογένειά του ή μέσω κινητού, τάμπλετ, βίντεοκλήση κ.άλ. Πολύ δύσκολος και επιφορτισμένος και αυτός ο ρόλος για το προσωπικό υγείας αλλά η ψυχική υγεία του ασθενή έχει τον κύριο λόγο στη διαδικασία της επιτυχούς ίασης.

Θα λειτουργήσει παρηγορητικά στον ασθενή, επουλωτικά και ως γέφυρα επικοινωνίας και σύνδεσης με την οικογένειά του και  στη διεργασία του πένθους, όπως και στο νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει τα δικά του πένθη.

Πεθαίνει τελικά μόνος ο ασθενής στο νοσοκομείο, αβάστακτο το φορτίο για την οικογένεια και αρχίζουν τα τυπικά πρωτόκολλα. Ύστερα οι καθιερωμένες διαδικασίες, αυτή τη φορά διεκπεραιωτικές και απόκοσμες ταυτόχρονα: η απευθείας μεταφορά του φέρετρου από το νοσοκομείο στο νεκροταφείο, οι άνθρωποι από το γραφείο κηδειών ντυμένα όχι στα μαύρα αλλά με ολόλευκες στολές που θυμίζουν σινεμά βιολογικού τρόμου, η δήθεν κηδεία- μετά βίας λίγα  λεπτά- φυσικά έξω από την εκκλησία, οι τρεις όλοι και όλοι παριστάμενοι από τον στενότατο οικογενειακό κύκλο, φυσικά με μάσκες, γάντια και σε ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο (απαρηγόρητοι οι υπόλοιποι συγγενείς που είναι «αποκλεισμένοι» ). Ο «τελευταίος ασπασμός» δεν θα λάβει χώρα ποτέ.

«Έχουμε μεγάλο θυμό, νεύρα. Φέρνουμε στο νου εικόνες από άλλες κηδείες αγαπημένων μας προσώπων π.χ. του παππού μας», αναπολούν και εκφράζουν τα άτομα που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση.

Θα ακολουθήσει η εκνευριστική αλλά αναπόφευκτη αναλγησία δημοσίων υπηρεσιών, ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών κ.ο.κ . για τα «διαδικαστικά» στην εποχή της καταναγκαστικής απομόνωσης. Οι ασθένειες δεν έχουν «προσωπικότητες» Αν, όμως είχαν, ο SARS-CoV-2 θα ήταν αδιαμφισβήτητα ο «εξουσιαστής». Ακόμα και αν δεν σε σκοτώσει, αποκτά εξουσία πάνω στη ζωή σου με ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους πρωτοκόλλων & απαγορεύσεων….

Οι συγγενείς των θανόντων ζητούν από τους φίλους τους να μην παραστούν στις τελετές για το καλό όλων. Τα μέτρα αυτά υιοθετούνται προκειμένου να προστατεύονται οι άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα μετέβαιναν σε μια κηδεία.

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, όταν έρθει εν μέσω πανδημίας, επιβαρύνει  ακόμα περισσότερο το πένθος και την απώλεια του αγαπημένου. Και κυρίως δεν επιτρέπουν τα παιδιά και περισσότερο τη θλίψη της οικογένειας η οποία δεν μπορεί να μοιραστεί με  τους ηλικιωμένους τη θλίψη τους. Να είναι παρών. Ήδη εκατοντάδες κοιμητήρια σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει πως σταματούν την τέλεση κηδειών με κόσμο.

Αν μια κοινωνία είναι ατομοκεντρική ή συλλογική, παίζει σημαντικό ρόλο. Η τάση για συμμόρφωση είναι μικρότερη στις κουλτούρες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα παρά σε εκείνες που δίνουν έμφαση στο σύνολο. Στην Ελλάδα ευτυχώς  από τη γέννησή μας ήδη, εντασσόμαστε σε ισχυρές οικογενειακές ομάδες, το γνωστό «σόι», πολυάριθμες οικογένειες από αδέρφια, γαμπρούς, νύφες, ανίψια, θείες, θείους, ξαδέλφια, συμπεθέρια, με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Και πράγματι είναι δύσκολη απόφαση διότι όταν μια οικογένεια χάσει έναν δικό της άνθρωπο, τότε καλείται να αποφασίσει σε ποιους συγγενείς θα επιτρέψει να παραστούν στην κηδεία και σε ποιους όχι,  χωρίς  ασπασμούς και  αγκαλιές στο τέλος.

 • Η Διαχείριση για κηδείες και μνημόσυνα εξ αποστάσεως λόγω πανδημίας

Οι οικογένειες που ζουν διάσπαρτες σε διάφορα μέρη του κόσμου δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν για διάφορες τελετές, όπως κηδείες και μνημόσυνα σε φυσιολογικές περιόδους πόσο μάλλον την εποχή του κορονοϊού. Τα χέρια τους λύνουν οι εξ αποστάσεως τελετές, αφού άλλη λύση δυστυχώς δεν υπάρχει. Πρέπει να μείνουμε σπίτι μας για να μην έχουμε κι εμείς την τύχη του θανόντα, όσο ωμό και σκληρό κι αν ακούγεται αυτό.

Αν  αυτές τις μέρες χάσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο έχουμε δύο λόγους να θρηνούμε: Ο ένας είναι η απώλεια αυτή καθεαυτή και ο άλλος επειδή δεν μπορούμε να τον κλάψουμε, να τον «φροντίσουμε», να παραστούμε σε μια φυσιολογική κηδεία και να τον/την αποχαιρετήσουμε όπως του αρμόζει. Οι άνθρωποι έχουμε μάθει στις όμορφες αλλά και στις δύσκολες στιγμές μας να γινόμαστε ένα.

Ήταν εξαιρετικά συγκινητικό το τελευταίο αντίο μέσω τηλεφώνου  που είπαν πατέρας και κόρη που χτυπήθηκαν από τον κορoνοϊό. Νοσηλεύονταν στο ίδιο νοσοκομείο στην Αμερική και υπέκυψαν με διαφορά λίγων ημερών. Η φράση που συγκλονίζει… «θα συναντηθούμε στον ουρανό».

Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να κηδέψουμε ή να κάνουμε μνημόσυνο σε κάποιον με τον τρόπο που ξέρουμε λόγω κορονοϊού:

 • Οι εκκλησίες θα μπορούσαν να  βγάλουν στον εξωτερικό χώρο αρκετές καρέκλες, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό την κοινωνική αποστασιοποίηση, όσο επιτρέπει και ο καιρός.
 • Όσοι πενθούν μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή από τα οχήματά τους χωρίς να βγουν έξω.
 • Όσοι δεν μπορούν να παραστούν, μπορούν να κάνουν το δικό τους μικρό τελετουργικό την ίδια μέρα/ώρα στη μνήμη του θανόντος όπου κι αν βρίσκονται υπό τη μορφή μιας πρόποσης ή μιας προσευχής.
 • Όσοι επιθυμούν να παραστούν, αλλά δεν είναι εφικτό μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται κάποια γραφεία Τελετών προσφέρουν αυτή την υπηρεσία μέσω live streaming  επιτρέποντας σε όσους δεν μπορούν να έρθουν, να συμμετέχουν στο πένθος.

Παρακολουθούν live τη νεκρώσιμη ακολουθία μέσω προγράμματος εξ αποστάσεως. Κατάνυξη και φοβερή συγκίνηση.  Σε μια κανονική κηδεία μπορεί πολλοί άνθρωποι να βρίσκονται και λόγω υποχρέωσης, ενώ όσοι είσαστε εκεί μπροστά στις οθόνες σας, είστε  άνθρωποι που πραγματικά τον/την είχατε αγαπήσει.  Ή  την τελετή την ακούνε από το κινητό. Στην τελετή μπορείς να συμπεριλάβεις κι εκείνους που δεν μπορούν να είναι παρόντες και δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο όπως είναι οι πιο μεγάλοι άνθρωποι, βιντεοσκοπώντας την τελετή και στέλνοντάς τους τη σε ένα dvd, για παράδειγμα. Παρακολουθώντας το θα νιώσουν σαν να ήταν κοντά.

 • Στο ηλεκτρονικό βιβλίο μνήμης που μπορεί να αναρτηθεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο όπου αναγράφουμε λίγα λόγια για τον αποθανούντα. Φυσικά οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν το επιθυμούν μπορούν να αναφέρουν για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκαν με τον θανόντα ή για μια όμορφη ανάμνηση που έχουν από εκείνον ή για ένα σημαντικό μάθημα/μήνυμα ζωής που τους δίδαξε.
 • Μπορείς επίσης μέσω e-mail ή μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης να μοιραστείς με αγαπημένους φίλους και συγγενείς εκτός από φωτογραφίες,  τραγούδια αγαπημένα του, αναμνήσεις ή διάφορες ιστορίες που αφορούν το άτομο που έφυγε από τη ζωή. Δεν μπόρεσαν να έρθουν όλοι στην κηδεία ή το μνημόσυνο, μπορούν όμως έτσι να συμμετέχουν νοερά αλλά ενεργά.
 • Τα παιδιά μπορούν να κατασκευάσουν από ένα οποιοδήποτε κουτί «το κουτί των αναμνήσεων» όπου εναποθέτουν αγαπημένα αντικείμενα, αγαπημένες φωτογραφίες ή ένα γράμμα αγάπης, έκφρασης συναισθημάτων για το σημαντικό άτομο που πέθανε…Παρακολουθούν live τη νεκρώσιμη ακολουθία μέσω προγράμματος εξ αποστάσεως.  Κατάνυξη και φοβερή συγκίνηση.  Σε μια κανονική κηδεία μπορεί πολλοί άνθρωποι να βρίσκονται και λόγω υποχρέωσης, ενώ όσοι είσαστε εκεί μπροστά στις οθόνες σας, είστε  άνθρωποι που πραγματικά τον/την είχατε αγαπήσει.  Ή  την τελετή την ακούνε από το κινητό. Στην τελετή μπορείς να συμπεριλάβεις κι εκείνους που δεν μπορούν να είναι παρόντες και δεν έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο όπως είναι οι πιο μεγάλοι άνθρωποι, βιντεοσκοπώντας την τελετή και στέλνοντάς τους τη σε ένα dvd, για παράδειγμα. Παρακολουθώντας το θα νιώσουν σαν να ήταν κοντά.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ:

 • Μπορείς  να επισκεφθείς  τον τάφο αργότερα εναποθέτοντας λουλούδια.
 • Με την ύφεση της πανδημίας ιδανικά η οργάνωση μίας αναμνηστικής τελετής ανοιχτό για το κοινό θα μπορούσε να υλοποιηθεί για το αγαπημένο πρόσωπο (σε προσωπικό χώρο του εκλιπόντα, νεκροταφείο, σε έναν κοινωνικό χώρο με ένα γεύμα ή καφέ).
 • Μπορείτε να φυτέψετε με τα αγαπημένα σας άτομα ένα λουλούδι ή ένα δέντρο στην αυλή σας στη μνήμη του θανόντος, Το ότι θα το κάνετε όλοι μαζί έχει συμβολική αξία. Είναι μια ευκαιρία ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια να μοιραστείτε αναμνήσεις και να τον/την αποχαιρετήσετε με το δικό σας τρόπο.
 • Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν μια ζωγραφιά, να γράψουν ένα γράμμα ή να δημιουργήσουν κάτι που θα προστεθεί στο χώρο που θα του αφιερώσετε. Οι συμβολικές τελετές βοηθούν ενήλικες και παιδιά/έφηβοι (σύμφωνα πάντα και με την αναπτυξιακή και συναισθηματική ετοιμότητά τους) να ακολουθήσουν, να μνημονεύσουν, να αναγνωρίσουν το θάνατο, να εκφράσουν τη θλίψη τους, να πενθήσουν.

Σε περίπτωση θανάτου αγαπημένου προσώπου, στα παιδιά/έφηβους θα ήταν καλό να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ότι ο κρατικός μηχανισμός για να προστατεύσει τους πολίτες από τον νέο κορονοϊό περιορίζει ή σε κάποιες χώρες απαγορεύει την συμμετοχή της οικογένειας/φίλων στις τελετές/κηδεία κάτι που ισχύει για όλες τις οικογένειες που πενθούν.

 •  Με εικονική παρουσίαση φωτογραφιών από κάθε ηλικιακή ομάδα ή σημαντικές στιγμές. Σε μια εποχή που αποθηκεύουμε τις φωτογραφίες μας στα κινητά και στα laptop είναι μια καλή ιδέα να φτιάξεις ένα slideshow με αγαπημένες φωτογραφίες του αποθανόντος – σαν λεύκωμα-αφιέρωμα – και να το στείλεις στους απόντες συγγενείς και φίλους.

Ό, τι και αν κάνετε θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Το πένθος και οι αναμνήσεις δεν διαρκούν λίγο. Υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Η ζωή συνεχίζεται.  Κι αυτό θα περάσει! Μην  ξεχνάμε!!! Μπορεί ο κορονοϊός να στέκεται εμπόδιο ακόμα και στον τρόπο που θέλουμε να αποχαιρετήσουμε τους αγαπημένους μας, ακόμα κι έτσι όμως υπάρχουν λύσεις.


Ας ευχηθούμε η πανδημία του νέου Κορονοϊού Covid – 19 να μας οδηγήσει σε προβληματισμό και επαναπροσδιορισμό της αντίληψης, της θέσης μας και των αξιών για τη ζωή, γιατί η ζωή εμπεριέχει και τον θάνατο.

Ο θάνατος έγινε το ταμπού της εποχής μας, οι περισσότεροι στέκονται αμήχανα μπροστά στο άκουσμά του και δεν υπάρχουν πλέον οι συλλογικές κοινωνικές αναπαραστάσεις να τον περιβάλλουν, να του δώσουν νόημα και εν τέλει να απαλύνουν τον πόνο του. Ο άνθρωπος στέκεται μόνος και απογυμνωμένος μπροστά του, ψάχνοντας να βρει τις εσωτερικές ορατές ή αόρατες συνδέσεις για να νοηματοδοτήσει την απώλεια, υφαίνοντας νέες κατασκευές…

ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!!!

Go to Top