Aνακοινώσεις

Home/Aνακοινώσεις

Κ.Ι.Ε.Π.Ε. 2η Μονοήμερη Πολιτιστική Διαδρομή 2022 (26 Νοεμβρίου 2022)

2022-11-04T08:34:05+00:00

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μονοήμερη Πολιτιστική Διαδρομή 2022

(26 Νοεμβρίου 2022)

Βυζαντινός περίπατος με ξενάγηση στα Βυζαντινά Τείχη-

Πύργος Τριγωνίου,

Άνω Πόλη, Μονή Βλατάδων & Επταπύργιο –Γεντί Κουλέ

Θέατρο Μονή Λαζαριστών

Γεύμα σε Ταβέρνα

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) το πρωί στις 10:00 το Σάββατο στις 26-11-2022.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνουμε έναν όμορφο περίπατο με ξενάγηση στον ιστορικό – αρχαιολογικό χώρο του Επταπυργίου – Κάστρα – Πύργο του Τριγωνίου – Άνω Πόλη. Θαυμάζουμε την Πανοραμική άποψη της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην Άνω Πόλη, όπου επισκεπτόμαστε τη Μονή Βλατάδων, το μοναδικό βυζαντινό μοναστήρι στη Θεσσαλονίκη σε λειτουργία που προσφέρει υπέροχη ανεκτίμητη ομορφιά της “νύμφης του Θερμαϊκού”.

Τα αδέρφια Δωρόθεος και Μάρκος Βλαττής , ήταν τα πρόσωπα που ίδρυσαν το Μοναστήρι το 1360.Τα δύο αδέλφια ήταν μέλη του πνευματικού κύκλου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος αργότερα χρίσθηκε, άγιος. Πέθανε το 1359 και μια τοιχογραφία του κοσμεί το εσωτερικό της εκκλησίας.Είναι εκπληκτικό το πώς το κτίριο και ιδιαίτερα το καθολικό διατηρεί τα χαρακτηριστικά του αρχικού κτιρίου, παρά τις πολλές επισκευές και αποκαταστάσεις.Οι μοναδικές εσωτερικές τοιχογραφίες είναι ένα τέλειο παράδειγμα της τεχνοτροπίας του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα.

Τα βυζαντινά τείχη ή τα τείχη Θεσσαλονίκης ήταν χτισμένα από στενές ζώνες λίθων και πλατύτερες πλίνθων και απλωνόταν σε μήκος 7-8 χιλιομέτρων. Τα τείχη είχαν τετράγωνη κάτοψη (σχήμα τραπεζίου) και ύψος 10-12 μ. και το βόρειο τμήμα τους ενωνόταν με τα τείχη της Ακρόπολης Θεσσαλονίκης. Σήμερα σώζονται μόνο 3 χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια, περπατώντας μέσα από τα παραδοσιακά γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης, θα δούμε το Φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό και με την οθωμανική ονομασία Γεντί Κουλέ, βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των τειχών της Θεσσαλονίκης, εντός της Ακρόπολης. Αποτελείται από δύο ενότητες: το Βυζαντινό φρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι με τα μεταξύ τους μεσοπύργια διαστήματα και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός και εκτός του φρουρίου. Το Γεντί Κουλέ στα τέλη του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε φυλακή αρχικά υπό τουρκική διοίκηση και με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης πέρασε σε Ελληνική διοίκηση. Λειτούργησε ταυτόχρονα σαν ανδρική, γυναικεία και στρατιωτική φυλακή ως το 1989. Οι φυλακές του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη είναι ίσως οι πλέον τραγουδισμένες φυλακές, αφού στα ρεμπέτικα τραγούδια της εποχής, αλλά και σε μεταγενέστερα, γίνονται συχνές αναφορές για τη “φιλοξενία” εντός των τειχών τους. Φαγητό στην ταβέρνα Γεντί Κουλέ με τα ωραία μεζεδάκια !!

Μετά την απόλαυση ενός καφέ, συνεχίζουμε με την παρακολούθηση μιας επίκαιρης, απολαυστικής κωμωδίας όπου Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» και ανέβασε στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), το αριστούργημά του συγγραφέα, «Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Ιστορία της παράστασης: Το έργο, ένα από τα πρώτα θεατρικά του Καμπανέλλη, καταφέρνει να περάσει στη σφαίρα του διαχρονικού πια, καθώς πρωτογραμμένο το 1951, και μιλώντας εκ του θέματος για το 305 π.Χ., μοιάζει δυστυχώς να γράφτηκε για τη σημερινή μας εποχή, στον απόλυτο βαθμό. Φιλόξενος: Αγαπώ αυτή την πατρίδα σημαίνει πως είμαι διατεθειμένος να τα προσφέρω όλα στους ξένους!»
 
Η Ρόδος του 305 π.Χ. έχει μετατραπεί σε έναν τουριστικό παράδεισο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες βελτιώνονται συνεχώς και οι κάτοικοι παλεύουν να διατηρήσουν τον πλούτο και την ιδιοκτησία τους, μέσα σε ένα καθεστώς πολιτικής ουδετερότητας. Τα σχέδιά τους όμως ανατρέπονται όταν το νησί τους αποκτά στρατηγική σημασία για τα σχέδια των κατακτητών. Θα καταφέρουν οι πολίτες της Ρόδου να γλιτώσουν από την πολεμική μανία του Δημήτριου του Πολιορκητή; Και ποια είναι τα μέσα και τα όπλα για την επιβίωσή τους;
 
Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τη χαρακτηριστική του οξύνοια και την πολιτική του διορατικότητα, δημιουργεί μια ευφάνταστη κωμωδία, στηλιτεύοντας την κερδοσκοπική και μικρονοϊκή τουριστική δραστηριότητα, μέσα από διαδικασίες υποτέλειας και ξεπουλήματος των αξιών. Σατιρίζοντας την έλλειψη πολιτικής συνείδησης των κατοίκων της Ρόδου, ο συγγραφέας σχολιάζει παράλληλα, τον άρρηκτο δεσμό της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης με την πολεμική δραστηριότητα. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από τον τίτλο, ο πόλεμος είναι ο μπαμπάς… του κέρδους, της μεγαλομανίας, της απληστίας. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διάρκεια Απογευματινής Παράστασης: 2 ώρες και 20 λεπτά

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη, Κοστούμια: Σοφία Τσιριγώτη, Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης, Κίνηση: Αναστασία Κελέση,
 
Παίζουν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος (Φρίξος), Χαρά Γιώτα (Ουρανία), Δημήτρης Διακοσάββας (Φιλόξενος), Άννα Ευθυμίου (Λάμια), Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Άγνωστος έμπορος όπλων, Χιλίαρχος), Πάνος Καμμένος (Καλλικράτης), Κωνσταντίνος Καπελλίδης (Δίδυμος), Νίκος Καπέλιος (Πάμφιλος), Δημήτρης Καρτόκης (Χάρης ο Λίνδιος), Άννα Λουϊζίδη (Κορνηλία, κόρη του Λούκιου), Νίκος Μήλιας (Νεοκλής), Δημήτρης Μορφακίδης (Ευελπίδης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Βουτία), Ορέστης Παλιαδέλης (Δημήτριος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Μέντης), Στέφανος Πίττας (Δημάδης), Θανάσης Ρέστας (Πυθίας), Σπύρος Σιδέρης (Λούκιος Τερέντιος Πίκουλος), Κωνσταντίνος Χειλάς (Δίδυμος), Γλυκερία Ψαρρού (Ποππαία, κόρη του Λούκιου)

Συμμετέχουν επίσης:
Χρήστος Γκρόζος, Ηλέκτρα Καζάκου, Νίκος Μανωλάς, Βασίλης Μπόγδανος, Στέλλα Παπανικολάου, Ελίζα Χαραλαμπογιάννη (Παραθεριστές, Φρουροί, Αιχμάλωτοι, Ροδίτες)
Δέσποινα Ντικούλη (Ειρήνη)

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 55 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο, περίπατος και ξενάγηση στα κάστρα, φαγητό σε ταβέρνα και το εισιτήριο για το Θέατρο).

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 20/11/2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499

Έναρξη Ακαδημαϊκής Χρονιάς 2022-2023

2022-10-19T07:52:26+00:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!!!!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ 20 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΕ 49 ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ & ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ!!!!

Το Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος (Κ.Ι.Ε.Π.Ε.) δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα υλοποιώντας επιμορφωτικά προγράμματα με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης, να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και δράσης του αλλά και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα, μέσα από σειρές – κύκλους μορφωτικών μαθημάτων, προγραμμάτων συμβουλευτικής υποστήριξης, ημερίδων, διαλέξεων και συνεδρίων με επίκαιρα αλλά και διαχρονικά  θέματα.

Το Κ.Ι.Ε.Π.Ε. σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γνώσης και έκφρασης μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα διαδικτυακά και δια ζώσης.

Το πρόγραμμα του Κ.Ι.Ε.Π.Ε. κατά τη διάρκεια του 2022-2023 περιλαμβάνει θέματα από το ευρύ επιστημονικό πεδίο της Ψυχικής, Σωματικής και Κοινωνικής Υγείας. Διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες κλήθηκαν, μέσα από συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στα μέλη του φορέα Κ.Ι.Ε.Π.Ε. έγκυρες, κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς.

Από τις 31 Οκτωβρίου του 2022 θα ξεκινήσουν οι παρακάτω ετήσιοι επιμορφωτικοί τομείς εξ αποστάσεως :

 

1) Αυτοβελτίωση

2) Ταξίδι Εσωτερικής Ενέργειας και Αφύπνισης

3) Έξοδος από τον κύκλο των εξαρτήσεων

4) Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός

5) Υγεία και Αντιγήρανση

6) Ψυχολογία Marketing

7) Ψυχολογικές Τεχνικές Ενδυνάμωσης

8) Θεραπευτική Ομάδα Ψυχολογίας Χρυσούπολης

9) Ωριμάζω και το απολαμβάνω

10) Λογοτεχνία και Εκπαίδευση

11) Παιδική Λογοτεχνία Ενηλίκων

12) Δημιουργική Γραφή Πανελλήνιο

13) Δημιουργική Γραφή Καβάλας Α’ κύκλος

14) Δημιουργική Γραφή Καβάλας Β’ κύκλος

15) Δημιουργική Γραφή Κοζάνης

16) Δημιουργική Γραφή Πτολεμαΐδας

17) Δημιουργική Γραφή Δράμας

Από τις 31 Οκτωβρίου του 2022 θα ξεκινήσουν, επίσης, οι παρακάτω ετήσιοι επιμορφωτικοί τομείς δια ζώσης:

1) Το νόημα της Ζωής- Καβάλα

2) Αυτογνωσία- Κοζάνη

3) Ψυχολογία -Προσοτσάνη Δράμας

4) Δημιουργική Γραφή Γ’ κύκλος – Καβάλα

Διευκρινίσεις για τα προγράμματα ενηλίκων

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 15 τετράωρες συναντήσεις ανά δεκαπενθήμερο, από τις 31 Οκτωβρίου 2022 έως τον Ιούνιο του 2023. Συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κλπ.) και θα έχουν τη μορφή παρουσιάσεων, βιωματικών εργαστηρίων και αλληλεπιδραστικών συζητήσεων. Στο κλείσιμο του προγράμματος θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Ετήσιας Επιμόρφωσης.

Προϋποθέσεις

  • Δεχόμαστε από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 αιτήσεις εγγραφών μελών άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το εθνικό, μορφωτικό, οικονομικό ή κοινωνικό τους επίπεδο.
  • Στη σελίδα του Κ.Ι.Ε.Π.Ε. : https://koinonikopanep.com/ υπάρχει ηλεκτρονική αίτηση όπου η δήλωση συμμετοχής στη θεματική ενότητα είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνη πράξη αυτοδέσμευσης.
  • Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως και 4 απουσίες για τη χορήγηση της Βεβαίωσης Ετήσιας Επιμόρφωσης.

  • Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την κάθε θεματική ενότητα του Κ.Ι.Ε.Π.Ε. κοστίζει για τα νέα μέλη 150 Ευρώ και για τα ήδη ενεργά μέλη 140 Ευρώ διαδικτυακά και 160 Ευρώ Δια Ζώσης. Το ποσό καταβάλλεται στην Τράπεζα Πειραιώς, στον αριθμό λογαριασμού του Κ.Ι.Ε.Π.Ε. : GR18 0172 2110 0052 1110 7513 689

  • Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.

  • Στην κατάθεση αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και το τμήμα παρακολούθησης.
  • Υπάρχει η δυνατότητα για τους σπουδαστές να εκπονήσουν προαιρετική εργασία (από ένα έως τέσσερα άτομα) σε μία υποθεματική κατηγορία κάποιας θεματικής ενότητας την οποία παρακολουθούν έχοντας τη βοήθεια και την υποστήριξη (ερευνητική και βιβλιογραφική) του ανάλογου εισηγητή. Η εργασία αυτή θα μπορεί να αναρτάται δημόσια σε ηλεκτρονικό περιοδικό με ISSN ή στην ιστοσελίδα του φορέα και να παρουσιάζεται με μορφή προφορικής ανακοίνωσης στο Πανελλήνιο Συνέδριο που θα διοργανώνεται από το φορέα κάθε δύο χρόνια.

  • Παράλληλα θα συμμετέχει δωρεάν και σε διάφορες δράσεις που διοργανώνει ο φορέας (προβολή ταινίας, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και επισκέψεις κ.ά.)

Επικοινωνία & Εγγραφή

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπεύθυνη Ελλάδoς κα Χρυσοπούλου Σταυρούλα στο τηλ. 6942062499 και τη Γραμματεία κα Μιχαλούδη Δώρα στο τηλ. 6988603791.

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής στη Γραμματεία του Κ.Ι.Ε.Π.Ε.:

τηλ. 2310-211335 & 6988603791

Ιστοσελίδα: https://koinonikopanep.com/

Facebook: Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος

E-mail: [email protected]

Τρίτη Ηλικία – Κ.Ι.Ε.Π.Ε. – Help Hellas

2022-10-09T17:43:38+00:00
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να ευαισθητοποιήσει και να επισημάνει τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας αλλά και ως φόρος τιμής στους ηλικιωμένους.
Στόχος του εορτασμού της ημέρας των ηλικιωμένων είναι η αναγνώριση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στη συμβολή τους στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, εφόσον σήμερα οι ηλικιωμένοι παίζουν σημαντικό ρόλο, μέσα από εθελοντικές ενέργειες, μεταδίδοντας εμπειρίες και γνώσεις στα παιδιά τους
και ειδικά στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας και την ανατροφή των εγγονιών.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των χαμηλών δεικτών γονιμότητας, περισσότερα από ένα στα πέντε (22 %) άτομα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, αναλογία που προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερο από ένα τρίτο (34 %) έως το 2050.
Η Ακαδημία Εθελοντισμού #HELPHELLAS
και το Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος έχουν ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία τους στον τομέα της ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ με τη δημιουργία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ με διακριτικό τίτλο “#ΕΝΕΡΓΟΙ_ΠΑΝΤΑ“!
Στόχος αυτού του εθνικού δικτύου εθελοντών τρίτης ηλικίας (άνω των 60 ετών) σε κάθε Δήμο είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των πολιτών που αποσύρονται επαγγελματικά από την ενεργό δράση μετά την συνταξιοδότησή τους και η θετική κινητοποίησή τους, όπως και η παράταση της ζωτικότητάς τους σε νέους ενεργούς ρόλους στην κοινωνία των πολιτών, κυρίως μέσω του εθελοντισμού.
Μέσα από ειδικά προγράμματα ολιστικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας αλλά και συμβουλευτικής υποστήριξης, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μπορούν να παραμένουν ενεργοί και ταυτόχρονα να είναι ωφέλιμοι και χρήσιμοι στον κοινωνικό ιστό κάθε πόλης ως ενεργοί πολίτες, αξιοποιώντας την εμπειρία ζωής τους, αλλά επιπρόσθετα και τις ειδικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.
Στα άμεσα σχέδια αυτής της πρωτοβουλίας και της συνεργασίας είναι η δημιουργία τέτοιων κέντρων πανελλαδικά που θα αποτελέσουν πρότυπους συμβουλευτικούς σταθμούς πολλαπλής υποστήριξης και θα λειτουργούν μέσα από ένα διαδραστικό μοντέλο αυτοοργάνωσης των ιδίων μελών της Τρίτης Ηλικίας, που με την καθοδήγηση ειδικών επιστημονικών συμβούλων, θα αποτελούν ζωντανά κύτταρα κάθε τοπικής κοινότητας με κύρια προτεραιότητα τη διαγενεακή συνεργασία .

1η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2022-2023, 15 Οκτωβρίου 2022

2022-09-25T20:29:44+00:00

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

1η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2022-2023

(15 Οκτωβρίου 2022)

Θέατρο Αριστοτέλειο

ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 16:30 το Σάββατο στις 15-10-2022.

Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνουμε έναν όμορφο καφέ στην παραλία του Θερμαικού κόλπου.

Συνεχίζουμε με την παρακολούθηση, στο Θέατρο Αριστοτέλειο την υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση: Το Μινόρε της Αυγής.

Νοσταλγική διάθεση και ρεμπέτικα ακούσματα στην αναβίωση της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Το Μινόρε της Αυγής» των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου, σε μια παράσταση που την προσεγγίζει με αγάπη αλλά δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη ενός εύπεπτου θεάματος για το ευρύ κοινό.

Η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, με περισσότερους από 50.000 θεατές  να την έχουν παρακολουθήσει, έρχεται και στη Θεσσαλονίκη!!

Ιστορία της παράστασης:

«Το Μινόρε» πλημμυρισμένο με τα τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του πειραιώτικου ρεμπέτικου, μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αναπάντεχα γνώριμο, μέσα από τη θεατρική διασκευή του Δημήτρη Χαλιώτη, τη μουσική επιμέλεια του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου.

Ένας νεαρός, με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ‘30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές και τα χείλη μας.

Φιλίες, έρωτες, μάχη για την επιβίωση, λογοκρισία, διώξεις, αδιέξοδα, επιτυχία. Ό,τι και να πει κανείς για τους ρεμπέτες είναι λίγο. Μιλούν τα τραγούδια που μας παρηγόρησαν όταν έπρεπε, που μας συνεπήραν κάποια θλιβερά δειλινά, που τα αγαπήσαμε γιατί μας συγκίνησαν. Ακριβώς γι’ αυτό ανεβαίνει το «Μινόρε». Για να μας μιλήσει με τον τρόπο που μόνο το θέατρο μπορεί.

Τον Πειραιά του ’30 και του ’40 με τους τεκέδες και τα λαϊκά κέντρα του και την ανάδυση του ρεμπέτικου φέρνει στο προσκήνιο το “Μινόρε”, μέσα από την ελεύθερη αναπαράσταση της ιστορίας της “Τετράδας του Πειραιά”, της ρεμπέτικης κομπανίας που σχημάτισαν στην πραγματικότητα οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς και Στράτος Παγιουμτζής, αλλά στην τηλεοπτική σειρά και στην παράσταση εμφανίζονται με άλλα ονόματα. Η θεατρική αναβίωση που σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς παρακολουθεί με αγάπη αυτό το κομμάτι της (μουσικής) ιστορίας της Ελλάδας, τις απόπειρες των ανθρώπων του ρεμπέτικου να τινάξουν από πάνω του τη ρετσινιά του περιθωριακού, ευτελούς μουσικού είδους και να του δώσουν τη θέση που του άξιζε, μαζί με τη δική τους αναγνώριση ως μουσικών και ερμηνευτών. 

Η διάρθρωση της σκηνικής εκδοχής (την υπογράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης) σε διαδοχικές σεκάνς, που ενώνονται με τις απαραίτητες μουσικές γέφυρες, εξυπηρετεί την αναγκαστική σύμπτυξη μιας ιστορίας που στην πρωτότυπη εκδοχή μετράει είκοσι εφτά επεισόδια, και έτσι ο ρυθμός της παράστασης είναι απρόσκοπτος, ενώ ωραία λειτουργεί και το γλωσσικό ύφος, χωρίς να εκπίπτει σε γραφικότητες. Η συγκεκριμένη διασκευή, όμως, οδηγεί σε μια επιγραμματική, στα όρια της τυποποίησης, σκιαγράφηση των δρωμένων και ειδικά των χαρακτήρων. Τα πρόσωπα –οι παθιασμένοι ρεμπέτες, οι άνθρωποι του περιθωρίου και του υποκόσμου, οι γυναίκες, που επιχειρούν να ξεπεράσουν τη θέση που τους επιβάλλεται δείχνοντας πρώιμα δείγματα χειραφέτησης–, με όλες τις αδυναμίες, τα πάθη, τους έρωτες και τις αποτυχίες τους, παρουσιάζονται χωρίς περιθώρια ανάπτυξης, αν και χάρη στις ερμηνείες, ειδικότερα των εμπειρότερων ηθοποιών, αναδεικνύεται κάτι από το μεδούλι τους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Σταύρος Σβήγκος, Χριστίνα Μαξούρη, Μαρία Παπαφωτίου, Μαρία Τσιμά, Κώστας Κοράκης, Κυριάκος Σαλής, Άρης Αντωνόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου, Γιάννης Εγγλέζος, Όλγα Σκιαδαρέση.     Παίζουν και τραγουδούν: Αντώνης Ξηντάρης & Θοδωρής Ξηντάρης.

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 50 ευρώ (Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για το Θέατρο).

Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.

Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 3/10/2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499

Μία Νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά ξεκινά!

2022-11-04T08:33:13+00:00
Το Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος… ετοιμάζεται με δύναμη, όραμα, έμπνευση και στόχο για μια ακόμη δημιουργική χρονιά!!!
Με παλιές και νέες θεματικές, δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά να καταστήσουμε την γνώση, τη μάθηση μια βιωματική επικοινωνιακή διαδικασία πιο ουσιαστικη πιο ενδιαφέρουσα για να είμαστε ενεργοί πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Καλλιτεχνική Διαδρομή 7 Σεπτεμβρίου 2022 Ρέμος – Ζουγανέλη Θέατρο Γης, Θεσσαλονίκη

2022-10-10T08:52:38+00:00

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

4η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2022

(7 Σεπτεμβρίου 2022)

Μουσική Συναυλία

Αναχώρηση από την Καβάλα (Δημοτικός κήπος) στις 16:00 την Τετάρτη στις 07-09-2022.
Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και απολαμβάνουμε έναν όμορφο καφέ στον ανακαινισμένο όμορφο χώρο του Κέδρινου Λόφου με θέα τον Θερμαικό κόλπο.
Συνεχίζουμε με την παρακολούθηση, στον υπέροχο χώρο του Θεάτρου Γης τη μουσική συναυλία με τον Αντώνη Ρέμο.
Ο καλλιτέχνης που λατρεύει το κοινό της Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μία από τις σημαντικότερες φωνές της γενιάς μας, ως Special guest στις συναυλίες του φετινού καλοκαιριού.
Ο Αντώνης Ρέμος δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές. Μοναδικός καλλιτέχνης, ερμηνευτής καρδιάς, με υπέροχη φωνή και ανεπιτήδευτη σκηνική παρουσία, επικοινωνιακός, κάνει τις επιλογές του πάντα με γνώμονα την καρδιά κι αυτό μέχρι σήμερα τον έχει δικαιώσει, οι διαχρονικές του επιτυχίες και αγαπημένα τραγούδια αποτελούν εγγύηση για την απόλυτη διασκέδαση.
Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μια από τις σημαντικές φωνές της γενιάς της, είναι πάντα πηγαία και αυθεντική, είναι ένα σώμα και μια φωνή που φλέγεται, είναι πάντα παρούσα και ειλικρινής. Με τα καινούργια τραγούδια που μόλις κυκλοφόρησαν αλλά και όσα έχουμε αγαπήσει μέχρι τώρα, θα μας ταξιδέψει , θα διασκεδάσουμε, θα αγαπήσουμε και θα συγκινηθούμε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ & ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ μαζί σε μια ανεπανάληπτη συναυλία, μια μοναδική βραδιά, γεμάτη υπέροχα τραγούδια, μεγάλες επιτυχίες, αξεπέραστες δυνατές ερμηνείες, φωτεινές μουσικές, συναισθήματα έντονα, διασκέδαση, χορό, ελευθερία και πληρότητα!!
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διάρκεια παράστασης: 120΄
Ώρα έναρξης παράστασης: 21:00
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ: 50 ευρώ
(Στην τιμή περιλαμβάνονται: Μεταφορά με πολυτελές, υπερυψωμένο, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο & κεράσματα μέσα στο λεωφορείο και το εισιτήριο για τη Μουσική Συναυλία).
Οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή σας.
Ημερομηνία συμμετοχής & πληρωμής: έως 22/08/2022
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: κ. Ζαχαρία Κιόσογλου, Υπεύθυνος Καλλιτεχνικών Διαδρομών Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών τηλ.: 6996235690 & 6942062499
Θέατρο Γης: Αντώνης Ρέμος & Ελεωνόρα Ζουγανέλη

Καλλιτεχνική Διαδρομή 6 Ιουλίου 2022

2022-07-11T11:15:25+00:00
Με μεγάλη συμμετοχή από σπουδαστές, μέλη και φίλους του Κ.Π.Ε.Π. πραγματοποιήθηκε η 3η Καλλιτεχνική Διαδρομή 2022 στις 6/7 στη Θεσσαλονίκη στον όμορφο χώρο της Μονής Λαζαριστών.
Παρακολούθησαμε τη μουσικοθεατρική παράσταση του Τάκη Ζαχαράτου “Έλα μες στην αγκαλιά μου”.
Σε ένα καλοκαίρι διαφορετικό, που όλοι αναζητούμε τη χαρά και τη ξεγνοιασιά ο Τάκης Ζαχαράτος μας πρόσφερε ένα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από υπέροχα τραγούδια και ανεπανάληπτες μεταμφιέσεις με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και σκηνική παρουσία.
Το Κ.Π.Ε.Π ευχαριστεί όλους εσάς για την ενεργό συμμετοχή σας στις δράσεις και δραστηριότητές του με την ευχή σύντομα να βρεθούμε και στις επόμενες!

Λήξη Ακαδημαϊκής Χρονιάς 2022 Τήνος

2022-07-03T08:56:12+00:00
Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της θεματικής ενότητας “Ψυχολογίας” του Κ.Π.Ε.Π στην Τήνο στο ζεστό και φιλόξενο χώρο στη “Μοσχούλειο Σχολή” σε συνεργασία με το δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Τήνου.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαργαρίτα Πιπέρη, η κ. Αμοιραλή Μαρία μας μετέφερε το χαιρετισμό της προέδρου Ομοσπονδιας του Πανκυκλαδικού Συλλόγου Γυναικών.
Επίσης χαιρετισμό έκαναν ο κ.Εμμανουήλ Σώχος Σύμβουλος Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Τήνου, η κ. Δέσποινα Πρινιά υποψήφια βουλευτής Ν.Δ. και ο κ. Γιώργος Παστάκας ζωγράφος εικαστικός ο οποίος μας έκανε και ξενάγηση στους εκπληκτικούς πίνακες του με θέμα τη “Γυναίκα”.
Μετά την εισήγηση της Dr. Σοφίας Χατζηνικολαου Διδάκτωρ Ψυχολογίας – Επικεφαλής του Κ.Π.Ε.Π για την “Επικοινωνία – Ενεργητική Ακρόαση” και το λόγο της κ. Σταυρούλας Χρυσοπούλου Υπεύθυνης του Κ.Π.Ε.Π Ελλάδος δόθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης στους σπουδαστές.
Εκφράστηκαν όμορφες σκέψεις και αναδείχθηκαν συναισθήματα ευγνωμοσύνης από τους σπουδαστές… μοιράστηκαν την έμπειρία τους για τη συμμετοχή τους και δήλωσαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν με νέες θεματικές ενότητες.
Η εκδήλωση έκλεισε με πολλές αγκαλιές συγκίνηση και ευχές για καλό καλοκαίρι!!
Ευχαριστούμε πολύ όλους που συνετέλεσαν για την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων αυτών.
Υπέροχοι οι άνθρωποι της Τήνου, χαμογελαστοί, ευγενικοί, γενναιόδωροι, μας φιλοξένησαν, μας έκαναν δώρα συμβολικά και αγάπης…Ήπιαμε στην υγειά όλων μας..
Η ομάδα των εισηγητών /σπουδαστών του Κ.Π.Ε.Π ολοένα και μεγαλώνει και συμβάλλει σε μία κοινωνία με περισσότερους Ενεργούς Πολίτες!!!
Καλό καλοκαίρι και… από το όμορφο νησί της Τήνου !

Απονομή Βεβαιώσεων Κοζάνης 22 Ιουνίου 2022

2022-07-03T09:14:40+00:00
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 στην Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Eνεργών Πολιτών με την τιμητική παρουσία της Dr. Sofia Xatzinikolaou
Η Εκδήλωση που διοργάνωσε η κ.Καρυπιδου Αλεξάνδρα και τίμησε ο κ.Λαμπροπουλος Στέλιος (διευθ. Καρδιολογίας) με την παρουσία του, είχε τα εξής…
� Παρουσίαση βιβλίου “Η Παρέα με τα ποδήλατα” που έγραψε η κ.Νάνσυ Χατζή.
� Το κοινωνικό πανεπιστήμιο τίμησε με τιμητική πλακέτα για την προσφορά τους την κ.Νάνσυ Χατζή, την κ.Κατερίνα Δόδουρα, την κ.Σοφία Γεωργιάδου, τον Odyssea.
� Απονομή βεβαιώσεων τίτλων για τους σπουδαστές του έτους 2021-2022 των τμημάτων Αυτογνωσίας και Δημιουργικής Γραφής.
� Έκθεση ζωγραφικής από παιδιά του νηπιαγωγείου “Λιλιπούπολη”
Go to Top